PENGARUH PEMBERIAN KACANG EDAMAME (Glycin max (L)merrill)TERHADAP PENINGKATAN PRODUKSI ASI PADA IBU NIFAS DI KLINIK FITRI ASIH KECAMATAN PATUMBAK KABUPATEN DELI SERDANG TAHUN 2022

PENGARUH PEMBERIAN KACANG EDAMAME (Glycin max (L)merrill)TERHADAP PENINGKATAN PRODUKSI ASI PADA IBU NIFAS DI KLINIK FITRI ASIH KECAMATAN PATUMBAK KABUPATEN DELI SERDANG TAHUN 2022

  • Nurul Aini Siagian Institut Kesehatan Deli Husada Delitua
  • Devi Linda SM Siregar Institut Kesehatan Deli Husada Deli Tua
  • Devi Linda SM Siregar Institut Kesehatan Deli Husada Deli Tua
Keywords: Nut Youthful Soybeans ( edamame beans ), Breastmilk Creation , Post pregnancy Mother

Abstract

Background Back : bosom milk is food normal first _ for child . Absence of milk creation brings about work on breastfeeding for children no satisfied .

Method Research : Review this utilization Quasy Investigation Plan ( Configuration Examination pseudo ) with use plan one Gathering Pre test - Post test Plan . Populace in concentrate on this that is entire post pregnancy 10 individuals and an example of 10 individuals. Concentrate on this utilizing the all out examining method with examination univariate and bivariate . The exploration results acquired from information investigation with Wilcoxon 's test demonstrated the way that post pregnancy moms can finished up gift nut soya bean youthful ( edamame beans ) pre-test and post-test. Brings about table is known that score P - esteem (0.007) < 0.05 then H0 is dismissed Ha is acknowledged which implies there is the impact of pre-test and post-test on giving nut soya bean youthful ( edamame beans ) against bosom milk creation in post pregnancy moms at the Center Fitri love Subdistrict Patumbak Store Serdang Regime .

 Conclusion : in concentrate on this showing results that there is impact nut soya bean youthful ( edamame beans ) against bosom milk creation in post pregnancy moms . Idea: it is trusted that the facility will give data on mother bosom feed in increment milk creation can drink nut soybeans

References

Andriana, & sepduwiana heny. (2021). Askeb ibu nifas dengan puting susu lecet di klinik rohul sehat desa rambah. Maternity and neonatal, 9, 74–80.
Febriani, a., yulita, n., & juwita, s. (2020). Efektivitas dari pemberian soybean (glycine max) untuk peningkatan asi ibu menyusui diwilayah kerja puskesmas kota pekanbaru. Jomis (journal of midwifery science), 4(2). Https://doi.org/10.36341/jomis.v4i2.1359
Fitria, a., nurrahmatuna, & vatunah, n. (2022). Pengaruh pemberian kacang edamame (glycine max) terhadap peningkatan produksi asi pada ibu nifas diklinik pratama hanum tanjung mulia medan. Jurnal ilmu keperawatan dan kebidanan, 13, 75–82.
Hayati kardina, karo karo murni tati, gurusinga rahmad, widya, & robbaniyah latifatur. (2021). Engaruh pemberian kacang edamame terhadap produksi asi pada ibu nifas di klinik bidan putri tanjung kecamatan kota kisaran timur. Jurnal kebidanan kestra (jkk), 4, 15–20.
Juliani, s., & nurrahmaton. (2021). Kacang kedelai muda untuk kelancaran asi . Mj (midwifery journal), 1, 79–85.
Lutfiana fitria, & masrikhiyah rifatu. (2019). Hubungan dukungan suami dan sikap ibu nifas dengan praktik pemberian asi eksklusif. Jurnal ilmiah gizi dan kesehatan (jigk), 1, 1–10.
Rahmi, f., qariati, n. I., & dhewi, s. (2021). 1 hubungan pengetahuan ibu, dukungan suami dan dukungan petugas kesehatan dengan pemberian asi eksklusif di wilayah kerja puskesmas kasarangan.
Sari, r. S., devitria, g., & ginting, g. V. (2021). Peningkatan Pengetahuan Pemberian Asi Ekslusif Dan Asi Perah Pada Ibu Hamil Dan Menyusui Melalui Pendidikan Kesehatan. 2862 Jmm (Jurnal Masyarakat Mandiri), 5 No 5, 2862–2870.
Fitria, A., Nurrahmatuna, & Vatunah, N. (2022). Pengaruh Pemberian Kacang Kedelai (Glycine Max) Terhadap Peningkatan Produksi Asi Pada Ibu Postpartum Diklinik Pratama Hanum Tanjung Mulia Medan. Jurnal Ilmu Keperawatan Dan Kebidanan, 13, 75–82.
Published
2023-11-23