PENGARUH KONSUMSI TELUR AYAM RAS REBUSTERHADAP PENINGKATAN KADAR HB PADA IBU HAMIL TRIMESTER III DI PUSKESMAS SIMARMATAKABUPATEN SAMOSIR 2020

  • Tetty Junita Purba Institut Kesehatan Deli Husada deli Tua
Keywords: Effect, Boiled Eggs, Pregnancy, Hemoglobin

Abstract

The period of pregnancy is a time when the body really needs maximum food intake for both the mother and the fetus.During pregnancy, there will be major changes in the body of a pregnant woman. One of the changes that occurs is the hematology system, with a lack of quality food intake, one of which is a lack of iron so that it can cause anemia in pregnant women. Anemia occurs due to low hemoglobin levels in the body of pregnant women. One of the efforts that can be done is to increase hemoglobin by consuming boiled eggs. The purpose of this research was to determine the effect of consumption of boiled chicken eggs at the Simarmata Health Center, Samosir Regency.Its benefits are to help pregnant women who have anemia so that the hemoglobin in the body of pregnant women increases, so that pregnant women are expected to consume boiled eggs in the third trimester of pregnancy. The population in this study were pregnant women in the area of the Simarmata Health Center, Samosir Regency, with a sample of 20 people. The research method was quasi-experimental (Quasi experiment) with a pre-test-post-test research design with a control group. The results of this study indicate that the average before consumption of boiled eggs is Mean (8.08) with Std. Deviation (0.5716) after consumption of boiled eggs is (9.39) with Std. Deviation0.5716) after Consumption of Boiled Eggs is (9.39) with Std. Deviation (0.5558) with sig <0.05, this indicates that there is an effect of consumption of boiled eggs on changes in hemoglobin levels for pregnant women in trimester III.

References

Almatsier, S. (2009).Prinsip Dasar Ilmu Gizi. Jakarta : PT. Gramedia Pustaka Utama.
Amiruddin.(2007). Anemia Defisiensi Zat Besi pada Ibu Hamil di Indonesia (evidencebased).Fakultas Kesehatan Masyarakat UNHAS,http://ridwanamiruddin.wordpres.com.
Anwar, F dan Khomsan, A. (2009).Sehat itu Mudah Wujudkan Hidup Sehat dengan Makanan Tepat. Jakarta Selatan: Mizon Publika.
Arisman.(2010). Gizi Dalam Daur Kehidupan. Jakarta: EGC
Arisman, (2007).Gizi Dalam Daur Kehidupan, Jakarta: EGC
Bahar H.(2006). Infeksi, Perbaiki Gizi Ibu Hamil.
Buckle, K, A., R. A. Edwards, G. H., Fleet, & M Wotton. (2009). Ilmu Pangan.Terjemahan : H Purnomo dan Adiono. Universitas Indonesia Press, Jakarta. http://www.eprints.ung.ac.id. Diakses tanggal 19 Februari 2017 jam 21.00 WIB.
Darlina, Hardinsyah., (2003). Faktor resiko anemia pada ibu hamil di kota Bogor.Media gizi dan keluarga.
Depkes RI. (2009). Pedoman Operasioana Penanggualangan Anemia Gizi di Indonesia. Direktorat Jendral Pembinaan Kesehatan Masyarakat. Jakarta. . Jakarta: Kementerian Kesehatan RI.
Dinas Kesehatan Jawa Tengah (2008). Profil Kesehatan Jawa Tengah 2008.http://www.dinkesjatengprov.go.id/. Diakses tanggal 19 Februari 2017 jam 21.00 WIB.
Herlina N, Djamilus F. (2006). Faktor resiko kejadian anemia pada ibu hamil di wilayah kerja Puskesmas Bogor. Jakarta.
Varney, H., (2007). Buku Ajar Asuhan Kebidanan Edisi 4. Jakarta;EGC.
Varney, Helen., J. M. K., Carolyn L. Gegor (2006). Buku Ajar Asuhan Kebidanan. Jakarta, EGC.
La Banudi. (2013). Buku Kesehatan Reproduksi. Jakarta, EGC.
Lestari, P, I. (2009). Kajian Supply Chain Management : Analisis Relationship Marketing Antara Peternakan Pamulihan Farm Dengan Pemasok Dan Pelanggannya. Institut Pertanian Bogor. Bogor http://www.eprints.Ung.ac.id Accessed 10 Febuari 2017
Riskedes.(2013). Profil Kesehatan Indonesia. Kementrian Kesehatan RI. Jakarta Manuaba, IBG. (2007). Ilmu Kebidanan Penyakit Kandungan dan KeluargaBerencana dan Keluarga Berencana untuk Pendidikan Bidan. Jakarta: EGC.
Manuaba, IBG. (2010). Ilmu Kebidanan penyakit Kandungan dan KB untuk Pendidikan Bidan Edisi 2. Jakarta: EGC
Mansjoer, A. (2008). Kapita Selekta Kedokteran. Jakarta : Media Aesculapius. Nana Syaodih Sukmadinata.(2011). Metode Penelitian Pendidikan. Bandung: PT Remaja Rosdakarya.
Notoatmodjo.(2010). Metodologi Penelitian Kesehatan.Jakarta : PT. Rineka Cipta
Nugraheny, E. (2010) . Asuhan Kebidanan Patologi. Yogyakarta: Pustaka Rihama.
Nurmayanti R. (2014). Efektifitas Konsumsi Telur Ayam Ras Terhadap Peningkatan Kadar Hb Pada Ibu Hamil Trimester III.Skripsi. Poltekes Kemenkes Surakarta : Prodi D IV Kebidanan. Jurnal Imu Kesehatan, Volume 4, No 2, November 2015, hlm 82-196.
Nursalam.(2001). Pendekatan praktis metodologi Riset Keperawatan. Jakarta.
Info Medika
WHO.(2013). Global Nutrition Target 2025 Anemia Policy Brief. www.who.int/ Diakses pada tanggal 10 Februari 2017 dari
WHO. (2008). Worldwide Prevalence of Anemia 1993 2005.http://whqlibdoc.who.int/ Diakses tanggal 12 februari 2011.
Waryana.(2010). Gizi Reproduksi. Pustaka Rihama : Yogyakarta.
Figoni, Paula. (2008). How Baking Works. Edisi 2. New Jersey : John Wiley and Sons,Inc.
Purwitasari, D., Maryanti D. ( 2009). Buku Ajar Gizi dalam kesehatan Reproduksi Teori dan Praktikum. Yogyakarta: Nuha Medika
Prawirohardjo, S. (2014).Buku Acuan Nasional Pelayanan Kesehatan Maternal Dan Neonatal. Jakarta, PT Bina Pustaka
Prawirohardjo sarwono.( 2010 ). Ilmu kebidanan. Jakarta: Yayasan Bina Pustaka. Proverawati, Kusumawati. (2009). Buku Ajar Gizi untuk Kebidanan. Yogyakarta: Nuha Medika
Proverawati.A. (2011).Anemia dan Anemia Kehamilan.Yogyakarta: Nuha Medika
Rukiyah, Ai Yeyeh dan Lia Yulianti.(2010). Asuhan Kebidanan IV (Patologi Kebidanan). Jakarta: Trans Info Media
Saifuddin,A.B., (2008). Buku Acuan Nasional Pelayanan Kesehatan Maternal dan Neonatal. Jakarta: Yayasan Bina Pustaka
Sugiyono.(2010). Metode Penelitian Pendidikan (Pendekatan Kuantitatif, Kualitatif, dan R & D). Bandung: Alfabeta.
Suharsimi Arikunto. (2010). Prosedur Penelitian Suatu Pendekatan Praktik.Jakarta: PT Rineka Cipta.
Sulistyawati, A. (2012). Asuhan Kebidanan Pada Masa Kehamilan. Jakarta : Salemba Medika.
Soebroto, I.( 2010). Cara Mudah Mengatasi Problem Anemia. Yogyakarta: Bangkit
Titis Kusuma Sari. (2012). Buku Healithy Food For Healithy Life. 2015. http://trouwnutrition.co.id/.Diakses pada tanggal 19 Februari 2017 jam 21.00 WIB.
Published
2020-10-31