SOSIALISASI DAN EDUKASI PEMBUATAN MINUMAN SERBUK INSTAN JAHE MERAH UNTUK KESEHATAN DI SMK NEGERI 1 PATUMBAK

SOSIALISASI DAN EDUKASI PEMBUATAN MINUMAN SERBUK INSTAN JAHE MERAH UNTUK KESEHATAN DI SMK NEGERI 1 PATUMBAK

  • Zola Efa Harnis Farmasi
  • Jhan Saberlan Saberlan
  • Dian Facrunisa
Keywords: Jahe merah, minuman herbal, jahe instan.

Abstract

Red Ginger (Zingiber Officinale var Rubrum) is one of the plants of the Zingiberaceae tribe which plays a role in its use as a drink or food mixture. The metabolite content of red ginger is useful for herbal drinks, cooking ingredients and herbal medicines. Red ginger can also be used to treat various diseases such as flu, relieve nausea in pregnant women, rheumatism, aches, sore throat disorders, colds. In using red ginger as a drink, the aspect that is an obstacle to the use of this rhizome is that it takes quite a long time to make the drink so there is a tendency for people to be lazy about making it. Instant ginger drink can be enjoyed at any time and is practical to make. Instant red ginger is in the form of a drink combined with sugar through a manufacturing process that is quite easy and practical to implement.

References

Aryanta, I. W. R. (2019). Manfaat Jahe untuk Kesehatan. E-jurnal Widya Kesehatan, 1(2), 39-43.
Fikayuniar, L., Gunarti, N. S., Permana, A., dkk. (2023). Edukasi Mengenal Pembuatan Jahe Instan Sebagai Minuman Penghangat Tubuh. Easta Journal of Innovative Community Services, 1(3), 117-123.

Kariem, V. El, & Maesaroh, I. (2022). Standarisasi Mutu Simplisia Jahe (Zingiber officinale Rosceo) Dengan Pengeringan Sinar Matahari dan Oven. HERBA PHARMA: Journal of Herb Pharmacological, 4(1), 1-10.
Kurnia, R. F., & Suminarti , N. E. (2020). Pengaruh Waktu Aplikasi dan Sumber Bahan Organik pada Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Jahe Merah ( Zingiber Officinale Var. Rubrum Rhizoma). Jurnal Produksi Tanaman, 8(1), 112-119.
Nurdyansyah, F., & Widyastuti, D. A. (2022). JAHE MERAH Senyawa Bioaktif, Manfaat dan Metode Analisisnya. Penerbit Widina Bhakti Persada Bandung.
Pradita, A. I., Kasifah., Firmansyah, A. P., dkk. (2022). Pertumbuhan Tanaman Jahe Merah (Zingiber officinale var. Rubrum) pada Berbagai Konsentrasi Ekstrak Bawang Merah (Allium cepa L.). Jurnal AGrotekMAS, 3(1), 74-85.
Putri, M. (2019). Khasiat dan Manfaat Jahe Merah. ALPIRIN.
Sari, D., & Nasuha, A. (2021). Kandungan Zat Gizi, Fitokimia, dan Aktivitas Farmakologis pada Jahe (Zingiber officinale Rosc.). Tropical Bioscience: Journal of Biological Science, 1(2), 11-18.
Suhendy, H., Nurviana, V., Risviana, D., dkk. (2021). Formulasi Minuman Herbal Antioksidan
Jahe Merah (Zingiber officinale Rosc. Var. Rubrum). Jurnal Ilmiah Farmasi Farmasyifa, 4(2), 79-86.
Utami, N., Puspitasari, D., Belani, T. G., dkk. (2022). Pengolahan Jahe Merah untuk Tingkatkan Imunitas Tubuh Di Desa Jimbung, Klaten. Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat, 2(1), 86-91.
Yuliningtyas, A.W., Santoso, H., & Syauqi, A. (2019). Uji Kandungan Senyawa Aktif Minuman Jahe Sereh (Zingiber officinale dan Cymbopogon citratus). Jurnal Ilmiah Biosaintropis, 4(2), 1-6.
Published
2024-07-01